Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka ponechala základný úrok na úrovni 13 %

Ilustračné foto Foto: TASR - Ladislav Vallach

V apríli 2023 medziročná miera inflácie v Maďarsku klesla na 24 % z 25,2 % v predchádzajúcom mesiaci.

Budapešť 23. mája (TASR) - Maďarská centrálna banka v utorok podľa očakávania svoju základnú úrokovú sadzbu nezmenila. Ale oznámila zníženie jednodňovej depozitnej sadzby, prvýkrát za tri roky. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) na svojom májovom zasadnutí ponechal základný úrok na úrovni 13 %, na ktorej ho drží od septembra minulého roka. Ale výbor rozhodol tiež o znížení svojej jednodňovej úrokovej sadzby o celý percentuálny bod na 17 % z 18 %, ako aj o znížení sadzby z kolateralizovaných úverov o 100 bázických bodov na 19,5 %.

MNB upozornila zároveň na potrebu udržať základný úrok na súčasnej úrovni 13 % počas dlhšieho obdobia, aby sa zabezpečilo ukotvenie inflačných očakávaní a udržateľné dosiahnutie inflačného cieľa.

V apríli 2023 medziročná miera inflácie v Maďarsku klesla na 24 % z 25,2 % v predchádzajúcom mesiaci. Jadrová inflácia, bez nestálych cien potravín a energií, dosiahla pritom 24,8 %. Centrálna banka však predpokladá rýchle spomalenie tempa rastu cien v nasledujúcich mesiacoch v dôsledku sprísňovania podmienok a zosilnenia bázických efektov od polovice roka. Odhaduje, že inflácia sa vráti k jej cieľovému rozpätiu do roku 2024.

Zníženie nákladov na pôžičky v Maďarsku, najvyšších v Európskej únii (EÚ) od vlaňajšieho októbra na podporu klesajúceho forintu, môže zmierniť ekonomické protivetry, ktoré by mohli podnietiť recesiu. Ale zároveň sa tak zvýši riziko opätovného znehodnotenia meny.