Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maďarská centrálna banka zvýšila kľúčové úrokové sadzby

Ilustračné foto. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) rozhodol o zvýšení základnej referenčnej sadzby o 30 bázických bodov na 1,2 %. To je jej najvyššia úroveň od marca 2016.

Budapešť 27. júla (TASR) - Maďarská centrálna banka v utorok zvýšila kľúčové úrokové sadzby viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodom sú rastúce inflačné tlaky. Miera inflácie tak výrazne prekračuje cieľ banky.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (MNB) rozhodol o zvýšení základnej referenčnej sadzby o 30 bázických bodov na 1,2 %. To je jej najvyššia úroveň od marca 2016. Ekonómovia pritom odhadovali, že táto sadzba stúpne menej, o 20 bázických bodov.

MNB zvýšil tiež sadzbu z jednodňových vkladov o 30 bázických bodov na 0,25 %.

Banka už v júni zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu, prvýkrát od vlaňajšieho júla. Ale inflačné tlaky naďalej stúpajú. Spotrebiteľské ceny v susednej krajine vzrástli v júni o 5,3 %, čo je ich najväčšie tempo od roku 2012. Zároveň miera inflácia v Maďarsku dosiahla najvyššiu úroveň v celej Európskej únii.

Strážcovia maďarskej meny sa preto zaviazali, že obnovia cyklus sprísňovania menovej politiky, kým sa inflácia nevráti späť na cieľovú úroveň MNB v pásme medzi 2 % až 4 %.