Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarská ekonomika v 3. štvrťroku klesla, poľská sa vyhla recesii

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukázali to v utorok predbežné údaje štatistických úradov v Budapešti a vo Varšave.

Budapešť 15. novembra (TASR) - Maďarská ekonomika v 3. štvrťroku 2022 klesla, prvý raz za dva roky. Ale Poľsko sa vyhlo recesii, aj keď sa rast jeho hospodárstva spomalil. Prudko stúpajúca inflácia v regióne však zvyšuje riziko recesie. Ukázali to v utorok predbežné údaje štatistických úradov v Budapešti a vo Varšave. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vysoké tempo rastu spotrebiteľských cien v celom regióne strednej a východnej Európy oslabilo kúpnu silu spotrebiteľov, zatiaľ čo priemysel znižuje produkciu a obáva sa o dopyt v nasledujúcich štvrťrokoch.

Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska sa v 3. štvrťroku 2022 znížil oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 0,4 %. V medziročnom porovnaní sa jeho rast spomalil na 4 %.

"Medzikvartálny pokles HDP Maďarska bol trochu prekvapením," povedal analytik KH Bank Dávid Németh a dodal, že poľnohospodárstvo bolo pravdepodobne brzdou v uplynulom štvrťroku, zatiaľ čo služby zoslabli.

Odhaduje však, že za celý rok sa HDP Maďarska zvýši o stále silných 4,5 %, ale "pravdepodobne uvidíme (medzikvartálny) pokles aj vo 4. štvrťroku, čo bude znamenať technickú recesiu".

Pokles ekonomiky v Maďarsku nasleduje po údajoch, ktoré už ukázali štvrťročnú kontrakciu v Českej republike, prvú od blokád spojených s ochorením COVID-19 na začiatku roka 2021. Aj v tomto prípade analytici predpovedajú, že ekonomika sa koncom roka preklopí do recesie.

V prípade Poľska, najväčšej stredoeurópskej ekonomiky, sa medziročné tempo rastu HDP v 3. štvrťroku spomalilo na 3,5 % z 5,8 % v predchádzajúcom trojmesačnom období, ale prekonalo očakávania trhu na úrovni 3,3 %.

V medzikvartálnom porovnaní a po úprave o sezónne vplyvy stúpol HDP Poľska v období júl-september o 0,9 % po poklese o 3,2 % v 2. štvrťroku.

Slovenská ekonomika vzrástla v sledovanom období medzikvartálne o 0,3 % a medziročne o 1,2 %.