Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Maďarská ekonomika zrýchlila v 1. kvartáli rast nad 8 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V medzikvartálnom porovnaní po úprave o sezónne kalendárne vplyvy vzrástla maďarská ekonomika v 1. štvrťroku o 2,1 %.

Budapešť 1. júna (TASR) - Maďarská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku rast štvrtý kvartál po sebe, pričom tempo rastu zrýchlilo nad 8 %. Uviedol to v stredu maďarský štatistický úrad, ktorý tak potvrdil predbežný odhad z polovice mája. TASR o tom informuje na základe správ serverov tradingeconomics a RTTNews.

Maďarská ekonomika vzrástla za prvé tri mesiace tohto roka medziročne o 8,2 % po 7,1-percentnom raste v poslednom štvrťroku 2021. To znamená rast štvrtý štvrťrok v rade po predchádzajúcich štyroch kvartáloch poklesu a zároveň druhé najvyššie tempo rastu minimálne za tri roky. Predstihol ho iba 2. štvrťrok 2021, keď maďarská ekonomika vyskočila o rekordných 17,8 %, pod čo sa však podpísala nízka porovnávacia základňa po predchádzajúcom covidovom roku.

V medzikvartálnom porovnaní po úprave o sezónne kalendárne vplyvy vzrástla maďarská ekonomika v 1. štvrťroku o 2,1 %. Aj v tomto prípade tak údaj potvrdil predbežný odhad z polovice mája. Oproti vývoju z konca minulého roka sa však tempo rastu mierne spomalilo, keď vo 4. kvartáli po revízii smerom nahor vzrástol hrubý domáci produkt Maďarska medzikvartálne o 2,2 %.