Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Maďarská priemyselná produkcia klesla viac, ako sa očakávalo

Foto: TASR/AP

Podľa štatistík priemyselná produkcia v susednej krajine sa v októbri 2021 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížila o 3,4 % po poklese o 2,3 % v septembri.

Budapešť 7. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia v Maďarsku aj v októbri 2021 klesla, už druhý mesiac po sebe a viac, ako predpovedali ekonómovia. Ukázali to v utorok údaje centrálneho štatistického úradu v Budapešti.

Podľa štatistík priemyselná produkcia v susednej krajine sa v októbri 2021 v porovnaní s predchádzajúcim rokom znížila o 3,4 % po poklese o 2,3 % v septembri. To je horší výsledok ako jej pokles o 1 %, ktorý očakávali analytici.

K októbrovému oslabeniu aktivity v priemysle prispel najmä automobilový sektor v dôsledku globálneho nedostatku čipov. Ale v sledovanom období klesla aj výroba počítačov, elektroniky a optických produktov, zatiaľ čo výroba potravín, nápojov a tabakových produktov vzrástla.

V medzimesačnom porovnaní a po očistení od sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v Maďarsku v októbri zvýšila o 0,3 % po poklese o 0,3 % v predchádzajúcom mesiaci.