Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda predložila Bruselu plán na využitie fondu obnovy EÚ

Budapešť, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Plánu na využitie európskeho fondu obnovy zahŕňa strategický rozvojový projekt v hodnote vyše 2500 miliárd forintov (6,98 miliardy eur) na nadchádzajúcich šesť rokov.

Budapešť 12. mája (TASR) - Maďarská vláda predložila v utorok (11. 5.) večer Európskej komisii (EK) návrh plánu na využitie európskeho fondu obnovy, ktorý zahŕňa strategický rozvojový projekt v hodnote vyše 2500 miliárd forintov (6,98 miliardy eur) na nadchádzajúcich šesť rokov. Informoval o tom v stredu agentúru MTI štátny tajomník úradu vlády Szabolcs Ágostházy.

"Najdôležitejším prvkom maďarského plánu je ďalší rozvoj zdravotníctva, na ktorý plánuje vláda využiť 34,1 % zdrojov Európskej únie (EÚ). Významnou oblasťou je rozvoj ekologickej dopravy či ucelený rozvoj systému vzdelávania vrátane vysokého školstva, verejného a odborného vzdelávania, ale aj vzdelávania dospelých," povedal štátny tajomník, podľa ktorého na ekologickú dopravu mieni kabinet použiť 25 % a na rozvoj vzdelávania 20,4 % finančného rámca.

Úverový rámec EÚ zatiaľ vláda podľa jeho slov nechce využiť, ako je to aj v prípade niektorých ďalších členských krajín Únie, avšak do roku 2023 je ešte možné využiť tento rámec, zdôraznil.

Ágostházy podotkol, že kabinet v uplynulých ôsmich mesiacoch intenzívne a konštruktívne rokoval v týchto otázkach s EK a v Maďarsku prebiehal proces spoločenskej diskusie s vyše 500 organizáciami - medzi nimi so združeniami samospráv obcí a miest či zástupcami hospodárskej, sociálnej a spoločenskej sféry.

(1 EUR = 358,34 HUF)



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)