Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarským odborárom nestačí ústup vlády v návrhu novely

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda chce okrem iného novelou zákonníka práce presadiť rozšírenie rámca ročných nadčasov z terajších 250 na 400 hodín. Odborári už minulý štvrtok (29.11.) avizovali celoštátnu protestnú akciu.

Budapešť 6. decembra (TASR) - Výbor pre rozvoj podnikania maďarského parlamentu pripravil vo štvrtok ďalšie úpravy navrhovanej novely zákonníka práce, avšak odborári ich považujú za drobné a avizovanú demonštráciu na sobotu 8. decembra neodvolali. Informoval o tom spravodajský server Mérce.hu.

Vláda chce okrem iného novelou presadiť rozšírenie rámca ročných nadčasov z terajších 250 na 400 hodín. Vo štvrtok parlamentný výbor v tomto bode navrhol, aby sa uvedené rozšírenie dalo uplatniť iba prostredníctvom kolektívnej zmluvy, pôvodný návrh mal platiť pre všetkých zamestnancov bez možnosti vyjednávania.

Odborári už minulý štvrtok (29.11.) avizovali celoštátnu protestnú akciu.

Jeden z predkladateľov návrhu, Lajos Kósa z vládnej strany Fidesz, v utorok zdôraznil, že novela sa dotýka výhradne zamestnancov, ktorí pracujú v nepravidelnom pracovnom čase. Kósa dodal, že ide o 10-15 percent všetkých zamestnancov.

Odborári vláde minulý týždeň vyčítali, že s nimi o tejto iniciatíve, ktorej presadenie by znamenalo "zásadnú zmenu pravidiel sveta práce", vôbec nerokovala. Návrh totiž parlamentu predložili ako individuálnu poslaneckú iniciatívu dvoch zákonodarcov.

K sobotňajšej demonštrácii zorganizovanej Združením maďarských odborárov (MSZSZ) sa pripojí aj združenie odborárskych zväzov Liga. O prípadnej účasti rozhodovalo ešte vedenie Celoštátnej federácie rád pracujúcich (MOSZ). Odborársky zväz železiarov Vasas v stredu oznámil, že s protestom blokovania dopravy jedného jazdného pruhu začnú už v piatok na viacerých miestach mimo hlavného mesta.



spravodajca TASR Ladislav Vallach