Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maďarská vláda zmenila pravidlá zdaňovania ropnej spoločnosti MOL

Ilustračná fotka Foto: TASR - Jaroslav Novák

Upozornil na to server portfolio. hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Budapešť 30. marca (TASR) - Maďarská vláda uznesením zverejneným v stredu večer v štátnom vestníku zmenila a doplnila pôvodné nariadenie z leta minulého roka o mimoriadnej dani zo zisku vrátane osobitných daňových pravidiel, ktoré má s platnosťou od 1. apríla platiť ropná spoločnosť MOL. Upozornil na to server portfolio.hu, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

MOL musí v zmysle vládneho uznesenia zaplatiť mimoriadnu daň vo výške 2,8 % z čistých výnosov za rok 2022, čo podľa výpočtov servera dosiahne takmer 276 miliárd forintov (727 miliónov eur).

Na druhej strane však kabinet znižuje súčasné dodatočné daňové zaťaženie spoločnosti MOL, ktorého základom je rozdiel medzi cenou ropy Brent a ruskou uralskou ropou. V súčasnosti MOL platí daň vo výške 95 % z rozdielu tejto ceny.

Vládne uznesenie sa dotýka viacerých bodov zdaňovania MOL, čo v konečnom dôsledku nemusí znamenať dodatočné daňové zaťaženie v stovkách miliárd forintov. Je tiež možné, že vláda iba zreorganizovala zloženie dodatočnej dane zo zisku, ktorú má zaplatiť MOL, pričom cieľom vlády môže byť ovplyvnenie či stimulovanie výrobných a dovozných procesov, píše portfolio.hu.

(1 EUR = 379,80 HUF)





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)