Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarské nehnuteľnosti už nie sú pre Slovákov také výhodné

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Posilňovanie forintu voči euru v roku 2012 bude znamenať, že maďarský realitný trh nemusí byť až taký atraktívny ako doteraz.

Bratislava 13. mája (TASR) - Maďarsko v roku 2012 čaká postupné posilnenie forintu voči euru. To prináša aj vplyv na maďarský a slovenský realitný trh. Alpari Financial Services Ltd (Alpari FS) upozorňuje v tejto súvislosti na meniaci sa trh s nehnuteľnosťami.

"Od februára 2012 maďarský forint posilnil voči euru o 13,52 %, čo znamená nové päťmesačné maximum," priblížil vedúci predaja v Alpari FS Peter Leonidou. Ešte predtým boli náklady na kúpu nehnuteľnosti v Maďarsku nižšie ako na Slovensku.

"Nehnuteľnosti v maďarskom pohraničí sú približne o 20 % až 30 % lacnejšie ako na Slovensku. Napríklad nový rodinný dom sa dá kúpiť za približne 26 miliónov HUF, na starší, menší domček vám stačí dokonca len 7,5 milióna HUF," vyčíslila realitná agentka Investconsult Doris Hrabošová.

Kvôli tomuto cenovému rozdielu a v dôsledku lepšieho kurzu boli ceny nehnuteľností ešte nižšie. Aj stovky Slovákov už preto vlastnia pozemky a domy hneď za našimi hranicami. To platí najmä v obciach ako Rajka a Dunakiliti, ktoré sú od Bratislavy vzdialené len 10 až 20 km a cestovanie do hlavného mesta SR je bezproblémové.

Posilňovanie forintu bude znamenať, že maďarský realitný trh nemusí byť až taký atraktívny ako doteraz. "Ak vezmeme do úvahy skutočnosť, že priemerná cena nového domu v maďarskom pohraničí je 26 miliónov HUF, v januári 2012 to bolo v prepočte 99.200 eur. Teraz, keď sa forint posilnil, však priemerná cena domu stúpla na 112.000 eur, čo zodpovedá až 13-% nárastu za tri mesiace," upozornil Leonidou.