Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďarskí investori žiadajú úplnú náhradu strát od zbankrotovanej firmy

Foto: TASR/Ladislav Vallach

Poškodení investori tvrdia, že vláda nedokázala ochrániť ich peniaze pre nedostatočný dozor nad finančným sektorom.

Budapešť 12. apríla (TASR) - Stovky ľudí, ktorí investovali v zbankrotovanej investičnej firme Quaestor, žiadajú od vlády úplnú náhradu strát. Informovala o tom agentúra AP.

Približne 400 investorov protestovalo v sobotu pred budovou Quaestoru, ktorý bol od marca pod dozorom Národnej banky Maďarska. Dôvodom bolo podozrenie, že neoprávnene vydal dlhopisy v hodnote približne 150 miliárd forintov (504,41 milióna eur). Problémy Quaestoru sa prevalili v polovici marca a v priebehu niekoľkých týždňov sa stal treťou maďarskou investičnou firmou vyšetrovanou pre podozrenie z podvodu.

Poškodení investori tvrdia, že vláda nedokázala ochrániť ich peniaze pre nedostatočný dozor nad finančným sektorom. Niektorí poukázali na osobné vzťahy politikov s hlavným vlastníkom Quaestoru Csabom Társolym a na jeho účasť vo viacerých štátnych projektoch. Jedným z nich bolo vytvorenie obchodného zastúpenia v Rusku, ktorého cieľom bolo zvýšiť maďarský vývoz do Ruska.

Strana Fidesz navrhla zvýšenie maximálnej sumy kompenzácií z 20.000 eur na 100.000 eur pre každého investora. Premiér Viktor Orbán však upozornil, že najprv musí situáciu prekonzultovať so zástupcami bankového sektora, ktorý by mal poskytnúť ďalšie prostriedky. V prípade schválenia návrhu Fideszu by istinu mala získať naspäť väčšina z približne 32.000 investorov Quaestoru.