Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maďarsko a Srbsko si pomáhajú v zabezpečení energetickej bezpečnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Maďarsko uskladní tento rok pre Srbsko v prípade potreby až 500 miliónov m3 plynu.

Budapešť/Belehrad 7. februára (TASR) - Maďarsko a Srbsko spolupracujú v záujme zabezpečenia energetickej bezpečnosti. Vyhlásil to v utorok v Belehrade maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke so srbskou ministerkou pre baníctvo a energetiku Dubravkou Dedovičovou. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na server origo.hu.

"Vojna na Ukrajine mala dramatický vplyv na bezpečnosť dodávok energie, avšak Maďarsko a Srbsko si navzájom pomohli v energetickej bezpečnosti v duchu priateľskej a strategickej spolupráce, v čom chcú pokračovať aj v budúcnosti," povedal Szijjártó.

Maďarský minister pripomenul, že jeho krajina vlani doviezla 4,8 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu cez plynovod Turecký prúd prechádzajúci cez Srbsko a v minulom roku Maďarsko uskladnilo vo svojich zásobníkoch pre Srbsko 300 miliónov m3 plynu.

Maďarsko uskladní tento rok pre Srbsko v prípade potreby až 500 miliónov m3 plynu.

Podľa slov srbskej ministerky Srbsko a Maďarsko preukázali výbornú spoluprácu pri výstavbe plynovodu Balkánsky prúd, ktorý dnes zaručuje bezpečnosť dodávok plynu pre Srbsko a Maďarsko. "Pre Srbsko je veľmi dôležité diverzifikovať svoje zásobovacie trasy, v duchu ktorých sa buduje prepojenie medzi Bulharskom a Srbskom. Srbsko tak môže zohrať ešte významnejšiu úlohu tranzitnej krajiny," dodala Dedovičová.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)