Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarsko aj naďalej odmieta globálnu minimálnu daň

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Vláda premiéra Viktora Orbána argumentovala, že by to mohlo poškodiť európsku ekonomiku, ktorá už teraz zápasí s prudkým rastom inflácie a energetickou krízou v dôsledku vojny na Ukrajine.

Budapešť 12. júla (TASR) – Výbor maďarského parlamentu pre hospodárske záležitosti v pondelok (11. 7.) znova potvrdil nesúhlas vládnucej strany Fidesz so zavedením globálnej minimálnej dane. To vyvolalo konflikt so Spojenými štátmi a vytvorilo tlak na forint. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Maďarsko, ktoré už čelí sporu s Európskou úniou (EÚ) vo veci právneho štátu a v dôsledku toho má sťažený prístup k eurofondom, minulý mesiac zablokovalo schválenie globálnej dohody o minimálnej sadzbe dane z príjmu právnických osôb.

Vláda premiéra Viktora Orbána argumentovala, že by to mohlo poškodiť európsku ekonomiku, ktorá už teraz zápasí s prudkým rastom inflácie a energetickou krízou v dôsledku vojny na Ukrajine.

Kroky Maďarska viedli Washington k tomu, že ukončil daňovú zmluvu z roku 1979, čo prispelo k tlaku na forint, ktorý minulý týždeň klesol na rekordné minimá aj napriek masívnemu zvýšeniu sadzieb maďarskej centrálnej banky.

Hospodársky výbor v politickom vyhlásení pre parlament "o odmietnutí politického nátlaku na ochranu hospodárskych záujmov Maďarska", uviedol, že minulý týždeň schválený návrh Európskeho parlamentu vyvolal tlak na členov EÚ, ktorí sú proti týmto opatreniam namiereným proti ich ekonomickým záujmom. Výbor zároveň vyzval Orbánovu vládu, aby na fórach EÚ bránila záujmy Maďarska "všetkými legálnymi prostriedkami".

Opoziční zákonodarcovia kritizovali text na pondelkovom zasadnutí výboru a vyhlásili, že zbytočne zvyšuje politické napätie so západnými spojencami, keď sa otriasajú maďarské trhy.

Niektorí opoziční poslanci uviedli, že schválenie dokumentu by mohlo ešte viac podkopať vyjednávaciu pozíciu Maďarska, ktoré sa snaží o uvoľnenie peňazí z eurofondov na podporu svojej ekonomiky a trhov.