Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Maďarsko hlási nedostatok pracovných síl pri Balatone

Na snímke Balaton pri mestečku Tihany. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Vážny nedostatok pracovných síl okrem Balatonu vznikol aj pri jazere Velence, pričom cestovný ruch sa rozvíja, počet hostí rastie a toto odvetvie ponúka stále viac pracovných príležitostí.

Budapešť 23. júna (TASR) - V zariadeniach cestovného ruchu pri maďarskom jazere Balaton je pred začínajúcou sa hlavnou turistickou sezónou množstvo neobsadených pracovných miest, pretože mnohí hľadajú prácu radšej v zahraničí. Konštatoval to dnes maďarský spravodajský server Világgazdaság Online (vg.hu).

Kuchárov a recepčných sa pokúšajú nájsť prostredníctvom inzerátov aj v Rumunsku, nábor robia aj medzi stredoškolákmi, ktorých potom zaúčajú do tajov požadovanej profesie, píše server.

"V hlavnej sezóne pracujú zamestnanci 12-14 hodín. Ich hrubý plat 100.000-150.000 forintov (327-491 eur) je mimoriadne nízky. Mal by byť najmenej dvojnásobný, hotely a reštaurácie si to však pri danej situácii nemôžu dovoliť. Riešením by mohlo byť zníženie daňového zaťaženia odvetvia cestovného ruchu, potom by mohli zvýšiť mzdy," cituje server predsedu odborárskej organizácie Balatoni Regionális TDM Szövetség Henrika Hoffmanna.

Vážny nedostatok pracovných síl okrem Balatonu vznikol aj pri jazere Velence, pričom cestovný ruch sa rozvíja, počet hostí rastie a toto odvetvie ponúka stále viac pracovných príležitostí, dodáva Világgazdaság.