Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Kľúčová úroková sadzba v Maďarsku klesla na nové minimum

Sídlo Maďarskej centrálnej banky v Budapešti. Foto: TASR/AP

MNB vytrvalo stláča úroky od augusta 2012, kedy bola kľúčová sadzba na úrovni 6,75 %.

Budapešť 29. októbra (TASR) - Maďarská centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu, už 15. mesiac po sebe, na nové historické minimum. Týmto spôsobom sa snaží podporiť ekonomiku v situácii slabých inflačných tlakov Informovala o tom agentúra RTTNews.

Menový výbor Maďarskej národnej banky (Magyar Nemzeti Bank, MNB) s platnosťou od 30. októbra znížil kľúčovú dvojtýždňovú depozitnú sadzbu o 20 bázických bodov na nové rekordné minimum 3,4 %. Rozhodnutie banky bolo v súlade s očakávaniami ekonómov.

MNB vytrvalo stláča úroky od augusta 2012, kedy bola kľúčová sadzba na úrovni 6,75 %. Až do augusta 2013 ich však redukovala o 25 bázických bodov, potom tempo uvoľňovania menovej politiky zmiernila a ďalej znižuje kľúčový úrok o 20 bázických bodov.

Inflácia sa v septembri mierne zrýchlila, zostáva však na nízkych úrovniach. Medziročná miera inflácie sa zvýšila na 1,4 % z 1,3 % v auguste. Strednodobý inflačný cieľ MNB je nastavený na 3 %.

Maďarská ekonomika sa v 2. štvrťroku dostala z recesie a po piatich kvartáloch vytrvalého poklesu sa jej výkon v období apríl-jún zvýšil o 0,5 % v porovnaní s predchádzajúcimi tromi mesiacmi. Prezident centrálnej banky György Matolcsy začiatkom septembra uviedol, že MNB plánuje nízkymi úrokmi podporiť oživenie firemných úverov a pomôcť tak ekonomike dosiahnuť výraznejší rast.