Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko bráni cenový strop benzínu pred kritikou EÚ

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Háčik je však v tom, že Budapešť minulý mesiac uviedla, že cenový strop sa bude vzťahovať len na autá s maďarskými poznávacími značkami.

Budapešť 10. júna (TASR) - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok obhajoval strop pre ceny benzínu pre domácich motoristov, ktorý Európska únia (EÚ) označila za diskriminačný. Vyhlásil, že ho ospravedlňuje neúmerne vysoká inflácia a ekonomický vplyv vojny na Ukrajine. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

"Dúfame, že EÚ vidí, že existuje mimoriadna situácia," povedal Orbán v rozhovore pre rozhlas.

Keďže inflácia v Maďarsku v máji dosiahla 20-ročné maximum a vojna na Ukrajine má vplyv na ekonomiku krajiny, boli takéto "mimoriadne opatrenia" nevyhnutné, argumentoval Orbán, ktorý sa často dostáva do sporov s Bruselom.

Podľa maďarského premiéra bez stropu, ktorý bol zavedený vlani v novembri na úrovni 480 forintov (1,21 eura) za liter, by sa ceny benzínu pohybovali medzi 700 až 800 HUF za liter.

Háčik je však v tom, že Budapešť minulý mesiac uviedla, že cenový strop sa bude vzťahovať len na autá s maďarskými poznávacími značkami, aby sa predišlo cezhraničnej "palivovej turistike".
Na archívnej snímke Thierry Breton.
Foto: TASR / AP

Podľa eurokomisára pre vnútorný trh Thierryho Bretona takýto prístup predstavuje nepriamu diskrimináciu a porušenie pravidiel EÚ. Breton tento týždeň naznačil, že opatrenie môže viesť ku konaniu proti Maďarsku o porušení práva EÚ.

Maďarsko pritom zaviedlo aj nečakanú daň na "extra zisky" spoločností, ktorá sa zameriava najmä na bankový a energetický sektor, ale aj na letecké spoločnosti, aby mohlo financovať celý rad cenových stropov pre energiu a potraviny.

Írska letecká spoločnosť Ryanair označila daň za nezmyselnú a vyzvala Budapešť, aby ju zrušila.

Daň vo výške 10 až 25 eur na odlietajúceho cestujúceho od 1. júla "nenapraviteľne poškodí maďarský cestovný ruch, konektivitu, dopravu a pracovné miesta", tvrdí Ryanair. Vo štvrtok (9.6.) vyhlásil, že bude cestujúcim účtovať poplatky aj za rezervácie pred týmto dátumom.

Maďarský minister pre hospodársky rozvoj Márton Nagy v piatok označil tento krok za "neprijateľný" a oznámil, že sa ním bude zaoberať úrad na ochranu spotrebiteľa.

"Vláda očakáva, že mimoriadne dane zo ziskov budú platiť všetky firmy a nebudú ich prenášať na obyvateľstvo, keďže cenu za vojnu by nemali platiť maďarské rodiny," dodal Nagy.

(1 EUR = 396,45 HUF)