Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maďarsko chce rokovať o prístupe k Eurázijskej rozvojovej banke

Foto: gazprom.com

Maďarsko podľa slov ministra vidí v Eurázijskej rozvojovej banke vynikajúcu príležitosť na spoluprácu regiónu strednej Európy s eurázijským regiónom.

Budapešť 29. novembra (TASR) - Maďarsko je pripravené začať prístupové rokovania s Eurázijskou rozvojovou bankou (Eurasian Development Bank), vyhlásil to v piatok v Moskve na výročnej konferencii banky maďarský minister financií Mihály Varga.

"Po predbežných rokovaniach Maďarsko vyjadrilo svoj zámer pristúpiť k tejto banke," citovala agentúra MTI vyjadrenie Vargu, podľa ktorého sa rokovania môžu ukončiť v roku 2020.

Maďarsko podľa slov ministra vidí v Eurázijskej rozvojovej banke vynikajúcu príležitosť na spoluprácu regiónu strednej Európy s eurázijským regiónom, ďalej na rozvoj dopravnej infraštruktúry, priemyslu a obnoviteľných zdrojov energie.

Eurázijská rozvojová banka je medzinárodná finančná inštitúcia, založená Ruskom a Kazachstanom v roku 2006. V januári 2013 ju ako multilaterálnu finančnú inštitúciu uznala Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Financuje veľké investičné projekty v Eurázii cez dlhodobé financovanie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)