Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Maďarsko ďalej blokuje embargo EÚ na ruskú ropu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálny návrh EK počíta s tým, že Maďarsko, Slovensko a Česko by dostali dlhší prechodný čas, kým zastavia dovoz ruskej ropy.

Brusel 8. mája (TASR) - Maďarsko ďalej blokuje dohodu členských štátov Európskej únie (EÚ) o embargu na ruskú ropu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Nedeľňajšie rokovania predstaviteľov členských štátov EÚ o novom balíku sankcií proti Rusku sa skončili bez dohody. Maďarsko totiž ďalej blokuje návrh Európskej komisie (EK), ktorý počíta s postupným zákazom dovozu ruskej ropy, uviedli zdroje oboznámené so záležitosťou. Rokovania by mali pokračovať v najbližších dňoch.

EÚ chcela mať pripravený nový balík sankcií pred ruskou vojenskou prehliadkou pri príležitosti Dňa víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom, ktorá sa bude konať v pondelok (9. 5.) na Červenom námestí v Moskve. Očakáva sa, že na oslave bude ruský prezident Vladimir Putin hovoriť o invázii na Ukrajinu.

Aktuálny návrh EK počíta s tým, že Maďarsko, Slovensko a Česko by dostali dlhší prechodný čas, kým zastavia dovoz ruskej ropy. Viac času požadovali aj Chorvátsko a Bulharsko. Ostatné krajiny by mali import ruskej ropy zastaviť do konca tohto roka, pričom dovoz ropy by sa mal zastaviť do šiestich mesiacov a dovoz ropných produktov do ôsmich.