Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Maďari pripravujú nástupcu národnej leteckej spoločnosti Malév

Európska komisia začiatkom januára 2012 rozhodla, že letecká spoločnosť Malév, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľala zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc.

Budapešť 8. júla (TASR) - Nástupcom maďarskej národnej leteckej spoločnosti Malév, ktorá skončila svoju činnosť 3. februára 2012, by mala byť od augusta spoločnosť Sólyom Hungarian Airways, informovali dnes viaceré maďarské médiá.

Podľa zdrojov denníka Magyar Nemzet menšinový podiel v spoločnosti, ktorá je už oficiálne zaregistrovaná, majú investori z Blízkeho východu. V auguste by spoločnosť začala do európskych miest a na Blízky východ lietať so šiestimi lietadlami v maďarských národných farbách.

Do roku 2017 chce spoločnosť vybudovať flotilu 50 strojov v hodnote takmer 4 miliárd eur. V prvom roku zamestná nová letecká spoločnosť 700 ľudí, do troch rokov má počet zamestnancov dosiahnuť 3000, uviedol pre Magyar Nemzet nemenovaný zdroj, podľa ktorého nová spoločnosť nemieni konkurovať nízkonákladovým aerolinkám, ale chce pôsobiť v "prémiovom segmente".

Na budúci rok by chceli prepraviť 3 milióny cestujúcich, čo je množstvo prepravené Malévom pred krachom. V roku 2017 by už počet prepravených pasažierov mal dosiahnuť podľa plánov Sólyom Hungarian Airways 8 miliónov.

Európska komisia (EK) začiatkom januára 2012 rozhodla, že letecká spoločnosť Malév, ktorá sa na ročnom obrate letiska v Budapešti podieľala zhruba 40 %, neoprávnene získala štátnu pomoc. Išlo o stovky miliónov eur, ktoré vláda poskytla firme v rokoch 2007 až 2010. Preto Brusel nariadil Budapešti, aby ju od Malévu žiadala späť. Generálny riaditeľ Malévu Lorant Limburger 3. februára 2012 oznámil, že činnosť spoločnosti zastavili z dôvodu minimalizovania škôd. Podľa riaditeľa došlo k tomu, čoho sa najviac obávali, a vplyvom informácií o situácii spoločnosti dodávatelia začali od Malévu požadovať zo dňa na deň platby vopred. Finančná situácia spoločnosti sa tak stala neudržateľnou. Malév sa ospravedlnil všetkým cestujúcim.

Malév 29. marca 2011 oslávil 65. výročie založenia. S flotilou 18 Boeingov 737 a štyroch turbovrtuľových strojov Bombardier Dash 8 Q400 kanadskej výroby lietala spoločnosť v roku 2011 do 52 miest 32 krajín Európy, Afriky a Blízkeho východu.