Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maďarsko udelilo Ryanairu pokutu za špeciálnu inflačnú daň

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Letecká spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že nedostala oficiálne oznámenie od maďarských úradov, ale okamžite sa odvolá proti "akejkoľvek nepodloženej pokute".

Budapešť 8. augusta (TASR) - Maďarsko udelilo v pondelok pokutu írskej leteckej spoločnosti Ryanair za to, že preniesla na zákazníkov náklady na špeciálnu daň, ktorú vláda v Budapešť zaviedla pre niektoré spoločnosti v reakcii na prudký nárast inflácie. TASR správu prevzala od AFP.

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť dostala pokutu 300 miliónov forintov (761.846,72 eura) za "porušenie zákona, keďže letecká spoločnosť zavádzala spotrebiteľov nekalými obchodnými praktikami," napísala ministerka spravodlivosti Judit Vargová na sociálnej sieti Facebook. A dodala, že chce "chrániť maďarský ľud" pred rastúcimi životnými nákladmi v čase vysokej inflácie a vojny na Ukrajine.

Vláda premiéra Viktora Orbána zaviedla nečakanú daň pre niektoré spoločnosti na financovanie svojej politiky cenových stropov v prípade energií a potravín. Daň zvýšila od 1. júla ceny leteniek o 10 až 25 eur a Ryanair preniesol tieto náklady na svojich zákazníkov.

Letecká spoločnosť vo vyhlásení uviedla, že nedostala oficiálne oznámenie od maďarských úradov, ale okamžite sa odvolá proti "akejkoľvek nepodloženej pokute". Pripomenula, že pravidlá Európskej únie (EÚ) umožňujú leteckým spoločnostiam určovať ceny leteniek bez akéhokoľvek zasahovania zo strany národných vlád a v prípade potreby sa odvolá na súdy EÚ.

Generálny riaditeľ Ryanairu Michael O'Leary označil daň za "lúpež" a skonštatoval, že to povedie k "dramatickému" poklesu leteckej dopravy v Maďarsku.

(1 EUR = 393,78 HUF)