Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maďarsko vyňalo kúpu Vodafonu spod kontroly pravidiel súťaže

Vodafone Foto: TASR/AP

Podľa plánu bude spoločnosť 4iG vlastniť väčšinový 51-percentný podiel, zatiaľ čo maďarský štátny holding Corvinus bude mať 49-percentný podiel v mobilnom operátorovi.

Budapešť 10. januára (TASR) - Maďarská vláda vyhlásila kúpu maďarskej divízie britského mobilného operátora Vodafone lokálnymi spoločnosťami 4iG a Corvinus za transakciu národného strategického záujmu. V dôsledku toho bola transakcia vyňatá spod pravidiel o kontrole hospodárskej súťaže. Vyplýva to z vyhlášky, ktorá bola zverejnená v pondelok (9. 1.) neskoro večer. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa plánu bude spoločnosť 4iG vlastniť väčšinový 51-percentný podiel, zatiaľ čo maďarský štátny holding Corvinus bude mať 49-percentný podiel v mobilnom operátorovi. Očakáva sa, že transakcia bude uzavretá koncom tohto mesiaca.

Dohoda o kúpe Vodafone je ďalším zo série krokov maďarského premiéra Viktora Orbána a oligarchov blízkych jeho strane Fidesz alebo jeho vláde, ktorými rozšírili svoj vplyv v strategických sektoroch od nástupu Orbána k moci v roku 2010.

Vláda v dekréte uviedla, že akvizícia Vodafone spoločnosťou 4iG prispeje k "bezpečnosti dodávok telekomunikačných služieb" v krajine, a preto je kvalifikovaná ako dohoda "národného strategického významu".

"Táto klasifikácia okrem iného vylučuje jurisdikciu maďarského úradu pre hospodársku súťaž," uviedla maklérska spoločnosť Equilor v utorok v poznámke pre klientov.