Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Maďarsko zatiaľ nedostane úver z fondu obnovy EÚ

Maďarský premiér a predseda vládnej strany Fidesz Viktor Orbán, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z rámca 7 miliárd eur určených pre Maďarsko je 43 % nenávratná podpora a 57 % tvorí výhodný úver.

Budapešť 23. marca (TASR) - Európska komisia (EK) preveruje žiadosť Maďarska o čo najskoršie čerpanie úverového rámca z fondu obnovy Európskej únie (EÚ), pričom však bude potrebné predložiť komisii zdôvodnenie a príslušný program, ako aj prehodnotiť a schváliť už predložený maďarský plán. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na reakciu EK zverejnenú v stredu spravodajským serverom hirklikk.hu.

EK ešte podľa servera analyzuje list predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána adresovaný predsedníčke EK Ursule von der Leyenovej, v ktorom žiada, aby Maďarsko mohlo čerpať nielen nenávratnú podporu z fondu obnovy, ale aj príslušný úverový rámec. Ten premiér ešte vlani odmietol.

Orbánov hovorca Bertalan Havasi v súvislosti s listom v utorok (22. 3.) pripomenul, že pri hraniciach Maďarska zúri vojna, pre ktorú v uplynulých týždňoch prišlo takmer pol milióna utečencov z Ukrajiny, preto hospodársky vplyv vojny a príslušné sankcie mimoriadne zaťažujú maďarskú ekonomiku. "Mimoriadna situácia si vyžaduje mimoriadne opatrenia," citovala MTI z Orbánovho listu von der Leyenovej.

Z rámca 7 miliárd eur určených pre Maďarsko je 43 % nenávratná podpora a 57 % tvorí výhodný úver.

EK zatiaľ ešte neschválila národný plán obnovy a odolnosti predložený Maďarskom, čo znamená, že vláda v Budapešti stále nemá prístup k vyše 7 miliardám eur z celoeurópskeho ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU). V maďarskom pláne totiž chýbajú reformné plány, ktoré by zabezpečili účinný boj proti korupcii. Orbánova vláda deklarovala, že je pripravená splniť Bruselom predpísané podmienky.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)