Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maďarský parlament schválil štátny rozpočet pre rok 2023

Na archívnej snímke maďarský minister financií Mihály Varga. Foto: TASR - Martin Baumann

Poslanci opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) hlasovali proti návrhu rozpočtu.

Budapešť 19. júla (TASR) - Poslanci maďarského Národného zhromaždenia schválili v utorok návrh štátneho rozpočtu pre rok 2023. Za návrh hlasovalo 135 poslancov, 54 bolo proti, informuje spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na spravodajský server Index.hu.

Vláda v rozpočte ráta s ekonomickým rastom vo výške 4,1 %, s deficitom 3,5 % a s infláciou 5,2 %.

Minister financií Mihály Varga k návrhu uviedol, že kabinet počíta s pokračovaním vojny na Ukrajine, ktorá prinesie krízu, ráta s dopadmi sankcií voči Rusku, ale aj s dôsledkami vojnou spôsobenej energetickej krízy, vojnovej inflácie a hospodárskej krízy v Európe.

Vláda sa sústredila na podporu rodín, na ochranu dôchodkov, na zachovanie výsledkov znižovania režijných nákladov domácností, na posilnenie bezpečnosti krajiny, na zachovanie existujúcich pracovných miest a na podporu vzniku nových, ale aj na udržanie bezpečného rastu maďarskej ekonomiky.

Poslanci opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) hlasovali proti návrhu rozpočtu. Parlamentná frakcia socialistov predložila množstvo pozmeňujúcich návrhov najmä na zlepšenie finančnej situácie v školstve a v zdravotníctve, ktoré však poslanci bloku vládnych strán Fidesz-KDNP neakceptovali.

Spolupredseda MSZP a predseda frakcie Bertalan Tóth podľa servera hirklikk.hu uviedol, že sa potvrdilo, že v uplynulých troch mesiacoch Fidesz klamal voličom. Zaviedol mimoriadne dane, zrušil daňové výhody malým podnikateľom a chystá sa zrušiť terajšiu formu znižovania režijných nákladov domácností, hoci tvrdil, že nezavedie žiadne reštrikčné opatrenia.