Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Madrid schválil prevzatie banky Liberbank

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Európske banky zápasia s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami, navyše v minulom roku sa k tomu pridala pandémia nového koronavírusu.

Madrid 19. júla (TASR) - Španielska vláda schválila akvizíciu banky Liberbank konkurenčnou bankou Unicaja. Počet bánk v krajine tak za posledných približne 13 rokov klesol na menej než pätinu.

Ako v pondelok informovala banka Unicaja, po súhlase ministerstva hospodárstva očakáva, že transakcia sa dokončí ešte v tomto mesiaci. Podobne sa vyjadrili aj zástupcovia banky Liberbank, ktorí očakávajú dokončenie transakcie v najbližších dňoch. Už pred rozhodnutím ministerstva dal tento mesiac súhlas s prevzatím banky Liberbank španielsky úrad pre hospodársku súťaž CNMC. Počet bánk v Španielsku tak klesne z 55 pred svetovou finančnou krízou v roku 2008 na 10.

Európske banky zápasia s rekordne nízkymi úrokovými sadzbami, navyše v minulom roku sa k tomu pridala pandémia nového koronavírusu. Banky tak musia ešte viac znižovať náklady, čo viaceré riešia spájaním sa.

Ako uviedla agentúra Reuters, na akvizícii Liberbank sa banky predbežne dohodli už v decembri minulého roka, pričom Unicaja ponúkla za Liberbank 763 miliónov eur. Transakcia vytvorí piatu najväčšiu banku v Španielsku s aktívami v hodnote zhruba 100 miliárd eur.