Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Máj bol pre londýnske letisko Heathrow najrušnejším mesiacom

Na archívnej snímke z 18. marca 2020 lietadlá spoločnosti British Airways parkujú na londýnskom letisku Heathrow. British Airways (BA) rokuje s odborármi o pláne na dočasne pozastavenie pracovného pomeru približne 32.000 zamestnancov v reakcii na pandémiu nového koronavírusu.Britský letecký dopravca masívne zredukoval lety a upozornil, že bude musieť znížiť počet pracovných miest, aby prežil krízovú situáciu. Foto: TASR/AP

Heathrow v utorok (14.6.) znovu otvorí terminál 4 a pred letnou špičkou tam presunie 30 leteckých spoločností.

Londýn 13. júna (TASR) - Londýnske letisko Heathrow v pondelok uviedlo, že máj bol jeho najrušnejším mesiacom od marca 2020. Vybavilo pritom 5,3 milióna cestujúcich, čo je 79 % úrovne z roku 2019, čo bol posledný rok pred vypuknutím pandémie ochorenia COVID-19. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rušenie letov, dlhé rady a nedostatok personálu na britských letiskách pritom narušili cestovné plány ostrovných dovolenkárov počas voľných dní v súvislosti s oslavami platinového jubilea britskej panovníčky Alžbety II.

Heathrow však tvrdí, že v máji fungovalo odbavenie pasažierov vo všeobecnosti dobre, keďže viac z nich si urobilo tzv. check-in pred odletom online. A približne 90 % pasažierov prešlo bezpečnostnou kontrolou za menej ako desať minút.

Vedenie letiska uviedlo tiež, že sa snaží obnoviť kapacitu na úrovne pred pandémiou, ale jeho zdroje zostávajú obmedzené, rovnako ako na ostatných letiskách v Spojenom kráľovstve a v Európe.

"Úzko spolupracujeme s leteckými spoločnosťami a prevádzkovateľmi, aby sme zosúladili ponuku a dopyt," uvádza sa v správe.

Heathrow v utorok (14.6.) znovu otvorí terminál 4 a pred letnou špičkou tam presunie 30 leteckých spoločností.