Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Májový rast maloobchodných tržieb v Španielsku prekonal očakávania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

K rastu tržieb v maloobchode prispel najmä dopyt po nepotravinových produktoch.



Madrid 29. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v Španielsku pokračovali minulý mesiac v raste, tempo rastu sa však oproti aprílovému vývoju mierne spomalilo. Na druhej strane bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Uviedol to v stredu španielsky štatistický úrad INE, ktorého údaje zverejnili agentúra Reuters a server tradingeconomics.

Maloobchodné tržby v Španielsku vzrástli v máji po úprave o kalendárne vplyvy medziročne o 1,4 %. V apríli rast predstavoval 1,6 %, pričom aprílové údaje boli revidované mierne smerom nahor, keď pôvodne bol za apríl udávaný rast na úrovni 1,5 %.

Napriek spomaleniu bol vývoj v španielskom maloobchode v máji lepší, než očakávali analytici oslovení agentúrou Reuters. Tí počítali so spomalením rastu až na 1,3 %.

K rastu tržieb v maloobchode prispel najmä dopyt po nepotravinových produktoch. Naopak, predaj potravín klesol, pričom tržby z ich predaja sa znížili o 2 %.

V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Španielsku stagnovali. V apríli sa zvýšili o 5,4 %, pričom aprílové údaje boli podobne ako v prípade medziročného vývoja revidované smerom nahor.