Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Makúch: Rast úrokových sadzieb ECB bude závisieť od stavu ekonomiky

Člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky a guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch, archívna snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa Makúcha ECB bude v prípade spomalenia ekonomiky eurozóny možno nútená preformulovať usmerňovanie očakávaní (forward guidance).

Bratislava 18. decembra (TASR) - Načasovanie budúceho rastu úrokových sadzieb v eurozóne je otázkou stavu ekonomiky, uviedol člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky a guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

Podľa Makúcha ECB bude v prípade spomalenia ekonomiky eurozóny možno nútená preformulovať usmerňovanie očakávaní (forward guidance).

Rada guvernérov ECB vo vyhlásení po svojom minulotýždňovom zasadnutí uviedla, že úrokové sadzby zostanú na aktuálnych úrovniach minimálne do konca budúceho leta. Rada v súlade s očakávaniami oznámila, že program nákupu aktív uzatvorí v decembri 2018. Celkovo v rámci neho nakúpila dlhopisy v hodnote okolo 2,6 bilióna eur.

Oznámila však tiež, že bude pokračovať v reinvestovaní plnej výšky istiny zo splatených cenných papierov, ktoré nakúpila v rámci programu, ešte dlho po tom, ako začne zvyšovať kľúčové úrokové sadzby. Reinvestovanie bude pokračovať dovtedy, kým to bude potrebné na zachovanie dostatku likvidity a vysokej miery menovej akomodácie.