Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

V Bratislavskom kraji nastalo mierne oživenie záujmu o kúpu bytov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Milan Kapusta

Výstavba nových bytov v Malackách sa nezastavila, byty pribúdajú.

Malacky, Senec 16. marca (TASR) – V okresoch Malacky a Senec v Bratislavskom kraji sa v prvých mesiacoch tohto roka v porovnaní s vlaňajškom oživil záujem na trhu s bytmi. Klienti pri kúpe vo všeobecnosti uprednostňujú malometrážne, respektíve stredne veľké byty pred väčšími, prípadne luxusnejšími ponukami.

Výstavba nových bytov v Malackách sa nezastavila, byty pribúdajú. "Horšie sa nám predávajú väčšie byty. O menšie je stabilný záujem, najlepšie sa predávajú jednoizbové. Cena bytov sa odvíja od lokality, v ktorej sa nachádzajú obytné bloky. Čím bližšie k centru mesta, tým vyššia cena. Najlacnejšie byty sú na sídlisku Juh, kde sa cena pohybuje od 950 až 1000 eur za meter štvorcový. Drahšie byty sú napríklad na sídlisku Domky, na Ulici 1. mája, na Ceste mládeže. I tu závisí od toho, či ide o nový alebo starší byt, či je to holobyt alebo byt so zariadením. Ceny sa tu pohybujú od 1100 do 1300 eur/m2," uviedol realitný maklér spoločnosti MK Real Rastislav Orth.

Na predajnú administratívu sa malacká realitná kancelária nesťažuje. "Máme dobrú spoluprácu s katastrálnym úradom a tiež s bankami, ktoré poskytujú klientom svoje služby pri kúpe bytu. Obchodu by však určite pomohlo zníženie správnych poplatkov," dodal R. Orth.

V okresnom meste Senec má predaj bytov tiež mierne rastúcu tendenciu. Ich cena sa odvíja od lokality, pričom nejde len o stred mesta, ale aj o atraktívne prostredie v okolí Slnečných jazier. "Lepšie sa predávajú rodinné domy ako byty. V prípade bytov klienti uprednostňujú dvoj- až trojizbové byty v novostavbách. Ide najmä o mladé rodiny, ktoré využívajú naše služby. Ceny bytov sa pohybujú v priemere okolo 1300 eur za štvorcový meter. V centre mesta môžu dosiahnuť výšku až 1800 eur/m2. Sú to nadštandardné byty s terasami. Výška ceny však neraz spôsobuje, že takéto byty sú dlhodobejšie nepredajné," uviedla zástupkyňa realitnej kancelárie CORALI Real v Senci Štefánia Slováková.

"Nepochybne by sme privítali, keby sa urobil väčší poriadok na realitnom trhu tak, ako to napríklad funguje v Rakúsku pri poskytovaní služieb tohto charakteru. Niektorí klienti si väčšinou neuvedomujú pokles cien za nehnuteľnosti a neraz trvajú na prehnaných požiadavkách. Pritom ponuka na trhu prevyšuje dopyt. Klienti sa pokúšajú obísť realitné kancelárie v domnienke, že ušetria na nákladoch a že si sami vybavia vyššiu cenu. Nebýva to pravdou, pričom si neuvedomujú, že môžu naletieť podvodníkom," dodala Š. Slováková.