Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Malatinský: Pri malej podpore ekonomiky hrozia zmeny v infraštruktúre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nemecko, USA aj Česko plánujú naliať do ekonomiky podstatne viac peňazí, čo môže Slovensko po skončení krízy znevýhodniť.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Slovenská vláda zatiaľ plánuje pomoc ekonomike postihnutej opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu dotáciami vo výške približne 1,5 miliardy eur mesačne. Podľa prezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Tomáša Malatinského je táto suma nedostatočná a náklady na oživenie ekonomiky budú preto neskôr oveľa vyššie. Pokiaľ nebudú mať firmy dostatočný kapitál, hrozí dokonca zmena vlastníkov infraštruktúry.

"Určite si nemyslím, že je to suma dostatočná. Dokonca tvrdíme, že keď bude takto nedostatočne sanovaná ekonomika, tak tie náklady neskôr budú ďaleko väčšie," povedal Malatinský v podcaste portálu Slovgas Otvorene o plyne. Nemecko, USA, ale dokonca napríklad aj susedné Česko plánujú naliať do ekonomiky v prepočte na jedného obyvateľa podstatne viac peňazí, čo môže Slovensko po skončení krízy znevýhodniť.

"Nemecko dáva dokonca také fondy, aby túto situáciu niekto nevyužil na kúpenie infraštruktúry," povedal prezident AZZZ. O takejto možnosti by podľa neho malo uvažovať aj Slovensko a prípadne by to mohla byť téma aj na celoeurópsku diskusiu. "Určite by nevadilo, keby infraštruktúrny podnik vlastnila krajina z EÚ, ale určite by vadilo, keby to bol niekto iný, niekto, kto nectí demokratické princípy," myslí si Malatinský. Nemecko podľa neho vyjde z krízy aj vďaka štedrej podpore vlády posilnené a nedá sa vylúčiť ani veľká expanzia nemeckých firiem.

Zatiaľ nie je jasné, ako bude kríza spôsobená ochorením COVID-19 dlho trvať. Pokiaľ sa však nepodarí nový koronavírus rýchlo zlikvidovať, budeme sa s ním musieť naučiť žiť a pracovať. "V každom prípade už teraz viem povedať, že to zmení spoločnosť. Zmení to správanie ľudí, my zistíme, že veľa vecí dokážeme robiť z domu, nepotrebujeme na všetko chodiť na úrady. To znamená, že mnoho vecí sa stane jednoduchšími," povedal Malatinský. Niektoré odvetvia však možno tieto zmeny neprežijú. "Možno sa bude robiť menej konferencií, možno sa budú robiť cez internet, ale určite sa svet zmení," dodal.