Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Malaysia Airlines podpísali predbežnú dohodu o kúpe 20 Airbus A330neo

Na archívnej snímke Airbus - A330neo. Foto: TASR/AP

Lietadlá s motormi od Rolls-Royce majú byť dodané od 3. štvrťroka 2024 do roku 2028, uviedla letecká spoločnosť.

Kuala Lumpur 15. augusta (TASR) - Malajzijská letecká spoločnosť Malaysia Airlines podpísala predbežnú dohodu o kúpe 20 modelov Airbusov A330neo, ktorými chce nahradiť svoju starnúcu flotilu lietadiel A330. Dohoda zahŕňa aj leasingovú spoločnosť Avolon. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Spoločnosť Malaysia Airlines kúpi 10 lietadiel od Airbusu a potom uzavrie dohodu o predaji a spätnom lízingu s Avolonom, pričom ďalších 10 lietadiel si prenajme priamo od Avolonu, uviedol dopravca v pondelok.

Lietadlá s motormi od Rolls-Royce majú byť dodané od 3. štvrťroka 2024 do roku 2028, uviedla letecká spoločnosť.

Modernizácia flotily zahŕňa aj nákupné práva na ďalších 20 modelov A330neo a je ďalším signálom o náraste dopytu po lietadlách po dlhšom období poklesu.

Letecké spoločnosti od východnej Ázie až po Perzský záliv obnovujú flotily, keďže sa medzinárodná letecká doprava zotavuje z pandémie ochorenia COVID-19.

"A330neo nielen že zabezpečí modernizáciu našej flotily a zvýši prevádzkovú efektivitu, ale splní tiež environmentálne ciele prostredníctvom zníženia spotreby paliva na sedadlo pri zachovaní bezpečnosti a pohodlia cestujúcich," uviedol generálny riaditeľ Malaysia Airlines Izham Ismail.

Malajzijské aerolínie spolupracujú tiež s Airbusom v oblastiach trvalo udržateľného leteckého paliva, výcviku, údržby a riadenia vzdušného priestoru.

Malaysia Airlines, ktoré vlani znížili svoje dlhové zaťaženie o viac ako polovicu v rámci reštrukturalizácie dohodnutej s veriteľmi, vyhlásili, že ich cieľom je vrátiť sa k zisku v roku 2023, keď sa dopyt zlepší.

Lietadlá 330neo budú mať 300 sedadiel a budú premávať na existujúcich linkách v Ázii, Austrálii, na Novom Zélande a na Blízkom východe.