Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Malé plavidlá sa na Slovensku registrujú na Dopravnom úrade

Lodná doprava po Dunaji v Bratislave Foto: TASR/Štefan Puškáš

Na Slovensku sa môžu prevádzkovať len také plavidlá, ktoré svojimi vlastnosťami vyhovujú pravidlám bezpečnosti prevádzky, požiadavkám na bezpečnosť členov posádky a prepravovaných osôb.

Bratislava 16. júla (TASR) – Všetky plavidlá, ktorých celková hmotnosť vrátane povolenej užitočnej hmotnosti presahuje 1000 kg alebo výkon pohonného strojového zariadenia je väčší ako 4 kW alebo plocha plachiet je väčšia ako 12 m2, musia ich slovenskí majitelia dať registrovať na Dopravnom úrade (DÚ).

"Na Slovensku sa môžu prevádzkovať len také plavidlá, ktoré svojimi vlastnosťami vyhovujú pravidlám bezpečnosti prevádzky, požiadavkám na bezpečnosť členov posádky a prepravovaných osôb. Žiadosť na DÚ podáva ten, kto také plavidlo vlastní alebo prevádzkuje. DÚ posúdi ich technickú spôsobilosť a bezpečnosť, zaeviduje ho do registra plavidiel a vydá lodné osvedčenie," objasnila hovorkyňa DÚ Miroslava Janušicová. Poukázala na zákon o vnútrozemskej plavbe, podľa ktorého malým plavidlom je také, ktorého dĺžka trupu nepresiahne 20 m, ktoré je určené na prepravu najviac 12 cestujúcich, je ním tiež plavidlo určené len na športové a oddychové účely bez ohľadu na spôsob jeho pohonu s dĺžkou trupu od 2,5 m do 24 m.

"Osoba, ktorá také plavidlo prevádzkuje, musí mať preukaz vodcu malého plavidla. Žiadateľ musí absolvovať kurz, ktorý pozostáva z teoretickej a praktickej výučby, a zložiť skúšky. Dopravný úrad mu potom vydá preukaz vodcu malého plavidla," doplnila hovorkyňa. S takým plavidlom sa môže plaviť na všetkých vnútrozemských vodných cestách, kde nie je plavba s takýmto plavidlom zakázaná. "Zakázaná je napríklad na povrchových vodách nachádzajúcich sa v ochranných pásmach vodárenských zdrojov, na vodných nádržiach osobitne vhodných na chov rýb a na odkrytých podzemných vodách," zdôraznila Janušicová.

Počas prevádzky musia byť na takom plavidle lodné listiny - povolenie na zriadenie a prevádzkovanie rádiovej stanice, ak má plavidlo takúto stanicu, doklad o poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou plavidla a tiež originál lodného osvedčenia.

Podmienky vykonávania vnútrozemskej plavby na Slovensku a s nimi súvisiace povinnosti prevádzkovateľov plavidiel upravuje zákon o vnútrozemskej plavbe. DÚ ich upravuje plavebnými opatreniami.