Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Malé rakúske firmy majú peniaze najviac na jeden mesiac

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa analýzy zhruba 53 % MaSP môže z disponibilných prostriedkov platiť náklady len niekoľko týždňov, najviac však jeden mesiac, ak nedostanú ďalšie peniaze alebo pomoc od štátu.

Viedeň 28. marca (TASR) - Rakúske malé a stredné podniky (MaSP) stoja pred obrovskými finančnými problémami. Mnohé sa sťažujú na úplný výpadok príjmov v dôsledku šírenia nového koronavírusu. Každá druhá firma má peniaze najviac na jeden mesiac, nakoľko náklady (personál, kreditné karty, úroky, nájomné, energie) musia platiť aj naďalej.

Inštitút KMU Forschung Austria vo svojej analýze vychádzal z databanky zhruba 85.000 koncoročných bilancií z rokov 2017/18. Svoju analýzu založil na predpoklade, že okrem likvidných prostriedkov môžu krátkodobo získať aj peniaze z pohľadávok vyplývajúcich z dodávok a výkonov. Rovnako sa pracovalo s predpokladom, že firmy v dôsledku prepadu dopytu zastavia zaobstarávanie.

Podľa analýzy zhruba 53 % MaSP môže z disponibilných prostriedkov platiť náklady len niekoľko týždňov, najviac však jeden mesiac, ak nedostanú ďalšie peniaze alebo pomoc od štátu. To dokazuje nevyhnutnosť rýchlej finančnej pomoci pre MaSP. Podľa vedúceho inštitútu Thomasa Oberholznera sú platby, ktoré sa začnú ešte tento mesiac, "urgentne potrebné".