Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maloobchod je za opatrenia, ale kritizuje prenášanie nákladov na firmy

Na snímke zástupca Iniciatívy slovenských maloobchodníkov Daniel Krakovský. Foto: TASR Jakub Kotian

Maloobchodníci sa pýtajú, prečo majú mať povinnosť preplácať zamestnancom testy a ako k tomu prídu tí zamestnanci, ktorí sú zodpovední a zaočkovali sa.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Maloobchod podporuje opatrenia, nesúhlasí však s prenášaním nákladov na zasiahnuté firmy. Uviedol to Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov (ISKM).

Maloobchod podľa neho citlivo vníma kritickú situáciu v nemocniciach, a preto ako iniciatíva súhlasí so sprísňovaním opatrení. Jedine to odvráti hrozbu lockdownu pred Vianocami, ktoré sú najsilnejším obdobím z pohľadu tržby aj návštevnosti.

Členovia ISKM nemajú problém so samotnou povinnosťou kontrolovať zamestnancov a, naopak, vítajú, že v tomto momente dostali aj právny rámec na takúto kontrolu. "Zdravie našich zamestnancov je dôležité, pretože bez nich naše prevádzky nebudú fungovať," povedal Krakovský. Už dnes zamestnávatelia podľa neho motivujú zamestnancov k očkovaniu, a to aj finančnými benefitmi.

"Nevieme si predstaviť testovanie našich zamestnancov na pracovisku, a to z viacerých dôvodov – nie sme oprávnení takúto činnosť vykonávať, nemáme na to vzdelanie, kapacity a nemôžeme tak garantovať správnosť takéhoto testovania," podčiarkol Krakovský.

Upozornil, že na trhu existuje minimum testov, ktoré sú určené na samotestovanie, navyše ide o biologický materiál, ktorý treba odborne zlikvidovať. "My vieme kontrolovať našich zamestnancov a túto kontrolu budeme vykonávať. Chceme však, aby štát zabezpečil infraštruktúru, aby sa zamestnanci mali možnosť testovať," zdôraznil.

Maloobchodníci sa podľa neho pýtajú, prečo majú mať povinnosť preplácať zamestnancom testy a ako k tomu prídu tí zamestnanci, ktorí sú zodpovední a zaočkovali sa. V predvianočnom období zároveň vzniká vyššia potreba sezónnych pracovníkov, pri ktorých by tieto náklady boli rovnako neúnosné. Žiadajú preto, aby štát zabezpečil možnosť neočkovaným zamestnancom otestovať sa, pričom sú toho názoru, že testy si majú títo zamestnanci hradiť sami alebo ich má platiť štát.

"Ak máme zamestnancom preplácať testy, očakávame, že tieto náklady následne uhradí v plnej výške štát, ktorý zadal povinnosť testovať sa," uzatvára Krakovský a upozornil na skutočnosť, že opäť raz štát nedá obchodníkom šancu na prípravu a opatrenia vydáva na poslednú chvíľu, čo vytvára chaos už v tak chaotickom období.

Iniciatíva slovenských maloobchodníkov združuje viac ako 100 nepotravinových maloobchodných spoločností, od najmenších prevádzok zamestnávajúcich niekoľko zamestnancov až po veľké siete s tisíckami zamestnancov. Medzi členov ISKM patria firmy ako NAY, LPP Slovakia (Mohito, Reserved, Sinsay, Cropp, House), Martinus, Intersport, Albi, BencikCulinary Group a mnohé iné s takmer 1000 prevádzkami po celom Slovensku.