Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchod v 2022 odolal inflácii, tržby medziročne vzrástli o 4,3 %

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Rast vykázal šesť z deviatich jeho zložiek.

Bratislava 6. februára (TASR) - Celoročné tržby maloobchodu na Slovensku za minulý rok aj po zohľadnení inflácie medziročne vzrástli o 4,3 %. Rast vykázalo šesť z deviatich jeho zložiek. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Utlmenie pandémie sa v maloobchode prejavilo návratom kupujúcich do špecializovaných predajní. Celoročný výsledok odvetvia potiahol mierny rast tržieb hyper- a supermarketov a dynamickejšie rasty v špecializovanom predaji potravín a tabaku, ako aj v drogériách, predajniach obuvi a textilu," priblížili štatistici.

Ubytovacie zariadenia tržby medziročne zdvojnásobili, ich nominálna hodnota však zostala pod úrovňou roka 2019. Reštaurácie a pohostinstvá napriek inflácii medziročne navýšili tržby o 18 %.

Medziročný rast tržieb hyper- a supermarketov dosiahol vlani 3,6 %, zvýšenie tržieb špecializovaných predajní s ostatným tovarom, kam patria napríklad drogérie, predajne obuvi či textilu predstavovalo 13,7 %.

Naopak, výsledok celého odvetvia negatívne ovplyvnil vývoj tržieb čerpacích staníc a predaja mimo predajní vrátane zásielkového predaja. "Ich tržby síce medziročne dosiahli vyššiu hodnotu, ale po zohľadnení inflácie a prepočte na stále ceny sa ich tržby medziročne prepadli, pri čerpacích staniciach o 0,3 %, pri predaji mimo predajní o viac ako 5 %," vyčíslil ŠÚ SR.

Pozitívny výsledok podporil aj viac ako 14 % rast tržieb v podielovo menej významných zložkách maloobchodu, a to v špecializovaných predajniach s informačnými technológiami, ako aj v predajniach s potravinami, nápojmi a tabakom.

V poslednom mesiaci minulého roka tržby maloobchodu medziročne vzrástli o takmer 3 %. Zo sektorov, ktoré sa výraznejšie podieľajú na tržbách, výsledok najvýraznejšie ovplyvnil medziročný rast hyper- a supermarketov o 1 % a špecializovaných predajní s ostatným tovarom o 17,4 %. Na konci roka rástli tržby aj čerpacím staniciam, v decembri o 6,4 %.