Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby boli v marci 2021 medziročne vyššie o 0,3 %

Na snímke nápis na budove, v ktorej sídli Štatistický úrad SR na Miletičovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V medzimesačnom porovnaní sa tržby za vlastné výkony a tovar vyvíjali v marci 2021 vo väčšine hlavných činností vnútorného obchodu priaznivo.

Bratislava 6. mája (TASR) - Maloobchodné tržby v marci 2021 boli o 0,3 % vyššie ako v marci minulého roku, čo bol prvý mesiac poznamenaný príchodom pandémie ochorenia COVID-19. Predchádzajúce štyri mesiace boli tržby maloobchodu v medziročnom poklese, čo však boli porovnania aktuálnych mesiacov zasiahnutých koronakrízou so štandardným, pandémiou nezasiahnutým obdobím. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Aktuálne z deviatich sledovaných zložiek (činností maloobchodu) medziročný rast zaznamenalo päť, štyri boli v poklese. Po viac ako rok trvajúcich poklesoch dosiahli výraznejší rast aj tržby za predaj motorových vozidiel, v marci minulého roka však s nástupom pandémie zaznamenali významný prepad o viac ako 40 %. Výrazne pod úrovňou minulého, už pandémiou zasiahnutého marca 2020 ostali tohtoročné marcové tržby ubytovateľov (aktuálny pokles 64,4 %) aj reštaurácií a pohostinstiev (aktuálny pokles 43,4 %).

V medzimesačnom porovnaní sa tržby za vlastné výkony a tovar vyvíjali v marci 2021 vo väčšine hlavných činností vnútorného obchodu priaznivo. O viac ako jednu tretinu sa zvýšili tržby v ubytovaní (o 35 %), ostatné odvetvia zaznamenali rast do 10 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 9,7 %, maloobchode o 7,1 % a vo veľkoobchode o 6 %. Pokles bol len u prevádzkovateľov reštaurácií a pohostinstiev, bol však výrazný o 10,7 %.

V súhrne za prvý štvrťrok roku 2021 sa priaznivo vyvíjali tržby vo veľkoobchode, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa zvýšili o 4,4 %. Oproti prvému štvrťroku 2020 sa znížili tržby v maloobchode o 10,2 %, mierny pokles bol aj v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov o 0,6 %. Prepad tržieb v ubytovaní bol na úrovni 82,8 % a necelú polovicu objemu tržieb minulého roka dosiahli aj tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev (pokles o 51,9 %).