Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby boli v novembri 2022 medziročne nižšie o 1,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Medziročne nižšie tržby v stálych cenách zaznamenalo až päť z deviatich zložiek maloobchodu.

Bratislava 5. januára (TASR) - Maloobchodné tržby v novembri 2022 dosiahli hodnotu o 1,4 % nižšiu ako v rovnakom období pred rokom. Pokles, ktorý pokračoval už štvrtý mesiac za sebou, však spomalil svoju dynamiku. Medziročne nižšie tržby v stálych cenách zaznamenalo až päť z deviatich zložiek maloobchodu. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Celkový výsledok ovplyvnili najmä o 1,7 % nižšie tržby v rozhodujúcej zložke maloobchodu zahrnujúcej hyper- a supermarkety a podporil ho aj výraznejší pokles tržieb v objemovo menších zložkách maloobchodu. O viac ako 8 % klesli tržby v predajniach s tovarom pre domácnosť, ako sú hobymarkety, predajne nábytku alebo spotrebnej elektroniky, ako aj v predajniach zameraných na kultúru a rekreáciu (kníhkupectvá, predajne športových potrieb a hračiek, atď.). Po polročnom zápase s vysokou infláciou cien pohonných látok sa do plusu dostali tržby čerpacích staníc. Ich tržby sa medziročne zvýšili o 6 %. Takmer rovnakým tempom vzrástli aj tržby v predajniach potravín, nápojov a tabaku.

Novembrové tržby v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom vzrástli v predaji a oprave motorových vozidiel o 7,3 %, v maloobchode o 1,7 % a vo veľkoobchode o 1,1 %. Pokles takmer o 12 % vykázali ubytovacie zariadenia, súčasne o 5,6 % klesli tržby reštaurácií a pohostinstiev.

V súhrne za 11 mesiacov roka 2022 boli tržby vo všetkých zložkách vnútorného obchodu medziročne vyššie, a to v maloobchode o 4,4 %, v predaji a oprave motorových vozidiel o 6,8 %, vo veľkoobchode o 16,8 %, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14,7 % a v ubytovaní o 85,1 %.