Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii sa v máji vrátili k poklesu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vývoj v máji ovplyvnili najmä výdavky spotrebiteľov na potraviny.

Londýn 24. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii zaznamenali v máji pokles po tom, ako vysoké životné náklady zhoršili náladu spotrebiteľov na rekordné minimum. Tí zredukovali svoje výdavky najmä na potraviny. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Ako uviedol v piatok britský štatistický úrad, tržby v britskom maloobchode klesli v máji medzimesačne o 0,5 % po nadol revidovanom aprílovom raste o 0,4 %. Údaje za apríl upravili štatistici po pôvodne udávanom raste o 1,4 %. Tempo májového poklesu však bolo stále miernejšie, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom maloobchodných tržieb až o 0,7 %.

Vývoj v máji ovplyvnili najmä výdavky spotrebiteľov na potraviny. Tržby v obchodoch s potravinami klesli v máji oproti aprílu o 1,6 %. Naopak, tržby z predaja nepotravinových produktov stagnovali, keď z predaja výrobkov do domácnosti klesli, naopak, z predaja odevov či pohonných látok vzrástli.

Na medziročnej báze klesli tržby v britskom maloobchode v máji o 4,7 %. Tempo poklesu sa tak spomalilo, keď v apríli pokles predstavoval 5,7 %. Májový pokles tržieb bol však výraznejší, než sa čakalo, keď analytici očakávali ich zníženie o 4,5 %.