Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii už tretí mesiac po sebe klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Predĺžený víkend na oslavy platinového jubilea kráľovnej Alžbety dočasne oživil predaj potravín a predaju módy prospela letná dovolenková a svadobná sezóna.

Londýn 12. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii aj v júni klesli, už tretí mesiac po sebe, keďže domácnosti obmedzili výdavky v reakcii na rastúce spotrebiteľské ceny. Ukázali to v utorok údaje Konzorcia britského maloobchodu (BRC) a poradenskej firmy KPMG. Podľa nich sa tzv. porovnateľné maloobchodné tržby v obchodoch otvorených viac ako rok v júni medziročne znížili o 1,3 % a celkové tržby o 1 %.

Najviac boli pritom zasiahnuté tzv. diskrečné nákupy, najmä bielej techniky a domácich potrieb, zatiaľ čo pri potravinách, ale aj nepotravinárskom tovare spotrebitelia prešli na lacnejšie značky, uviedla Helen Dickinsonová, generálna riaditeľka BRC.

Predĺžený víkend na oslavy platinového jubilea kráľovnej Alžbety dočasne oživil predaj potravín a predaju módy prospela letná dovolenková a svadobná sezóna. Napriek tomu to nestačilo na spomalenie poklesu spotrebiteľských výdavkov.

Vzhľadom na predpovede dlhšie trvajúceho teplého letného počasia a množstvo spotrebiteľov, ktorí plánujú toto leto dovolenkovať doma, maloobchodníci dúfajú, že sa to odrazí aj na ich tržbách.