Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii v septembri nečakane klesli

Na ilustračnej foto libra. Foto: TASR/AP

Bez započítania tržieb z predaja pohonných látok zaznamenali maloobchodné tržby v Británii pokles o 0,6 %. Aj v tomto prípade boli údaje výrazne horšie, než očakávali ekonómovia.

Londýn 22. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v Británii v septembri nečakane klesli, uviedol v piatok britský štatistický úrad ONS. Najnovšie údaje sú tak ďalším signálom slabšieho tempa zotavovania britskej ekonomiky.

ONS informoval, že maloobchodné tržby v Británii klesli v septembri v porovnaní s augustom o 0,2 %. Napriek tomu, že pokles bol miernejší než v auguste (-0,6 %), analytici očakávali rast o 0,5 %.

Bez započítania tržieb z predaja pohonných látok zaznamenali maloobchodné tržby v Británii pokles o 0,6 %. Aj v tomto prípade boli údaje výrazne horšie, než očakávali ekonómovia. Tí počítali s ich rastom o 0,2 %.

V porovnaní so septembrom minulého roka klesli tržby v britskom maloobchode o 1,3 %. Tempo poklesu sa tak prudko zrýchlilo, keď v auguste tržby klesli o 0,2 %.

Výsledky opäť zaostali za očakávaniami trhov, ktoré počítali s medziročným poklesom o 0,4 %. Na druhej strane, v porovnaní s februárom 2020, teda tesne pred prvým lockdownom v Británii po nástupe pandémie nového koronavírusu, boli o 4,2 % vyššie.