Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Británii zaznamenali v júli výrazný rast

Foto: TASR/AP

Porovnateľné tržby v britskom maloobchode vzrástli v júli medziročne o 4,3 %, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka dosiahol medziročný rast iba 0,3 %.

Londýn 11. augusta (TASR) - Britské maloobchodné tržby zaznamenali minulý mesiac výrazný rast. Prispelo k tomu ďalšie uvoľňovanie karanténnych opatrení prijatých v predchádzajúcich mesiacoch na zmiernenie šírenia nového koronavírusu a postupné zvyšovanie dopytu. Poukázali na to údaje, ktoré v utorok zverejnilo Konzorcium britského maloobchodu (BRC - British Retail Consortium).

Porovnateľné tržby v britskom maloobchode vzrástli v júli medziročne o 4,3 %, zatiaľ čo v rovnakom mesiaci minulého roka dosiahol medziročný rast iba 0,3 %. Rast celkových tržieb dosiahol 3,2 %. Na porovnanie, v júli 2019 sa celkové tržby v britskom maloobchode zvýšili medziročne o 0,5 %.

Ako uviedol analytik Paul Martin zo spoločnosti KPMG, skutočným testom maloobchodu bude mesiac september. Tento mesiac je pre maloobchod tradične silný, keďže sa začína nový školský rok, na druhej strane, v rovnakom období sa bude postupne ukončovať štátna podpora zamestnancov novým koronavírusom poškodených firiem a na tržby bude negatívne pôsobiť aj zvyšujúca sa ekonomická neistota.