Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v EÚ v decembri klesli, najviac za osem mesiacov

Na archívnej snímke zo 5. decembra 2018 sú banovky v hodnote 10, 20 a 50 eur. Foto: TASR/DPA

Je to najvýraznejší pokles za osem mesiacov a omnoho horší výsledok, než sa čakalo.

Luxemburg 4. februára (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v decembri v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 3 %. Je to najvýraznejší pokles za osem mesiacov a omnoho horší výsledok, než sa čakalo. TASR o tom informuje na základe údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Ako Eurostat uviedol, maloobchodné tržby upravené o sezónne vplyvy klesli v eurozóne v decembri oproti novembru o 3 % po novembrovom raste o 1 %. K poklesu sa vrátili po štyroch mesiacoch rastu, pričom decembrové tempo poklesu bolo najvýraznejšie od apríla, v ktorom tržby klesli o 3,6 %.

Údaje Eurostatu boli výrazne horšie aj v porovnaní s očakávaniami analytikov. Tí podľa informácií portálu tradingeconomics počítali s poklesom maloobchodných tržieb iba o 0,5 %.

Pod pokles sa veľkou mierou podpísali tržby z predaja nepotravinových produktov, ktoré klesli medzimesačne o 5,2 %. V prípade tržieb z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov pokles dosiahol 0,3 %. Tržby z predaja pohonných látok sa zvýšili, rast bol však minimálny a dosiahol 0,1 %.

V širšej Európskej únii klesli maloobchodné tržby v decembri medzimesačne o 2,8 %. V novembri oproti októbru zaznamenali rast o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní sa maloobchodné tržby v eurozóne upravené o kalendárne vplyvy zvýšili o 2 %. To znamená prudké spomalenie rastu v porovnaní s vývojom v novembri, v ktorom sa tržby po revízii smerom nahor zvýšili o 8,2 %. Pôvodne Eurostat udával rast na úrovni 7,8 %. V celej EÚ vzrástli maloobchodné tržby v decembri medziročne o 2,6 %.

Za celý minulý rok sa tržby v maloobchode eurozóny zvýšili o 5 %. V širšej Európskej únii rast dosiahol 5,5 %.

Z jednotlivých štátov Európskej únie, ktorých údaje sú k dispozícii, maloobchodné tržby v medzimesačnom porovnaní najviac klesli v Holandsku (-9,2 %), Španielsku (-5,7 %) a Nemecku, kde pokles dosiahol 5,5 %. Naopak, najvyšší rast zaznamenali v Lotyšsku (7,2 %), Slovinsku (2,1 %) a Bulharsku a Maďarsku, kde v obidvoch prípadoch maloobchodné tržby vzrástli o 1 %. Tržby v slovenskom maloobchode klesli v decembri medzimesačne o 0,8 %.

V medziročnom porovnaní najvyšší rast maloobchodných tržieb zaznamenali z krajín EÚ v Slovinsku (44,1 %), Litve (16,2 %) a Estónsku (12,6 %). Najviac klesli zasa v Írsku (-3,2 %), Španielsku a Fínsku. V obidvoch krajinách pokles dosiahol 3 %. Čo sa týka vývoja maloobchodných tržieb na Slovensku, v porovnaní s decembrom predchádzajúceho roka sa zvýšili o 1 %.