Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne a EÚ v apríli medzimesačne klesli o 1,3%

Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní a po úprave o kalendárne vplyvy maloobchodné tržby v eurozóne stúpli o 3,9 % a v EÚ o 5 %.

Luxemburg 3. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) v apríli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom klesli a boli nižšie, než sa očakávalo. Hlavným dôvodom bol slabý predaj potravín, nápojov a tabaku.

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej EÚ sa v apríli na sezónne upravenej báze medzimesačne znížili o 1,3 % po náraste o 0,3 %, respektíve o 0,6 % v marci, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade.

V medziročnom porovnaní a po úprave o kalendárne vplyvy maloobchodné tržby v eurozóne stúpli o 3,9 % a v EÚ o 5 %.

Maloobchodné tržby predajcov potravín, nápojov a tabaku medzimesačne v eurozóne padli o 2,6 % a v EÚ o 2,3 %. Tržby predajcov nepotravinových tovarov sa znížili o 0,7 %, respektíve o 0,9 %, a tržby čerpacích staníc vzrástli o 1,9 %, respektíve o 1,4 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat k dispozícii údaje, najprudší medzimesačný pokles maloobchodných tržieb zaznamenalo Slovinsko (-7,7 %), nasledované Nemeckom (-5,4 %) a Lotyšskom (-3,9 %). Naopak, tržby najvýraznejšie vzrástli v Španielsku (+5,3 %), Luxembursku (+3,7 %) a Írsku (+1,9 %). Na Slovensku sa znížili o 1,4 %.

Maloobchodné tržby čerpacích staníc v eurozóne rovnako ako v EÚ medziročne vyskočili o 14,6 % a tržby predajcov nepotravinových tovarov o 8,9 %, respektíve o 9,6 %. Tržby predajcov potravín, nápojov a tabaku v eurozóne klesli o 4 % a v EÚ o 2,8 %.

Najprudší medziročný nárast maloobchodných tržieb v rámci EÚ zaznamenalo v apríli Slovinsko (+29,6 %), nasledované Poľskom (+21,1 %) a Maltou (+17,5 %). Najviac tržby klesli vo Fínsku (-3,4 %), Luxembursku (-2,9 %) a Belgicku (-1,9 %). Na Slovensku medziročne stúpli o 9,6 %.