Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne sa oživili po poklese na konci vlaňajška

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Maloobchodné tržby sa v januári medzimesačne na sezónne upravenej báze zvýšili v eurozóne o 0,6 % a v EÚ o 0,5 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade.

Luxemburg 4. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne aj v Európskej únii (EÚ) sa na začiatku roka oživili po poklese na konci vlaňajška.

Maloobchodné tržby sa v januári medzimesačne na sezónne upravenej báze zvýšili v eurozóne o 0,6 % a v EÚ o 0,5 %, uviedol európsky štatistický úrad Eurostat vo svojom odhade. V decembri padli o 1,1 %, respektíve o 1 %.

V medziročnom porovnaní a na kalendárne upravenej báze maloobchodné tržby v januári v eurozóne stúpli o 1,7 % a v EÚ o 2,1 %.

Tržby predajcov motorových palív v januári v eurozóne medzimesačne vzrástli o 1,9 %, tržby predajcov potravín, nápojov a tabaku o 0,7 % a predajcov nepotravinových tovarov o 0,4 %. V celej EÚ sa tržby predajcov motorových palív zvýšili o 1,9 %, predajcov potravín, nápojov a tabaku o 0,7 % a predajcov nepotravinových tovarov o 0,3 %.

Spomedzi členských štátov EÚ, pre ktoré mal Eurostat údaje, najprudší medzimesačný nárast maloobchodných tržieb zaznamenali v januári Slovinsko (+5,6 %), Portugalsko (+4,2 %) a Rumunsko (+3,5 %). Naopak, najvýraznejšie tržby klesli v Belgicku (-2,4 %), Írsku (-1,7 %) a na Malte (-0,7 %). Na Slovensku sa medzimesačne zvýšili o 1,9 %.