Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne sa v januári vrátili k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V rámci širšej Európskej únie sa maloobchodné tržby v januári zvýšili medzimesačne rovnakým tempom ako v eurozóne, teda o 0,3 %. V medziročnom porovnaní zaznamenali pokles o 2,2 %.

Luxemburg 6. marca (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne sa na začiatku tohto roka vrátili v medzimesačnom porovnaní k rastu, tempo rastu však zaostalo za očakávaniami. Aj v medziročnom porovnaní boli výsledky o niečo horšie, než predpokladali analytici, keď klesli o viac než 2 %, zatiaľ čo analytici počítali s poklesom pod touto hranicou.

Ako v pondelok uviedol štatistický úrad Európskej únie Eurostat, maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v januári oproti decembru o 0,3 %. Analytici pritom počítali s rastom o 1 %, informoval portál teletrader. V medziročnom porovnaní tržby v maloobchode klesli o 2,3 % a aj v tomto prípade výsledky zaostali za očakávaniami. Analytici podľa portálu teletrader počítali s poklesom o 1,9 %.

V rámci širšej Európskej únie sa maloobchodné tržby v januári zvýšili medzimesačne rovnakým tempom ako v eurozóne, teda o 0,3 %. V medziročnom porovnaní zaznamenali pokles o 2,2 %.

Z členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný rast tržieb v maloobchode zaznamenali Holandsko (4,9 %), Luxembursko (4,6 %) a Slovinsko (4,1 %). Najprudší pokles evidovali Rakúsko (-9,8 %), Slovensko (-1,4 %) a Maďarsko, kde maloobchodné tržby klesli o 0,6 %.

Medziročne sa najvýraznejšie zvýšili tržby v maloobchode v Slovinsku (18,5 %), Rumunsku (5,8 %) a na Malte (5,7 %). Naopak, najvýraznejší pokles zaznamenali v Belgicku, konkrétne o 8,9 %, ďalej v Nemecku s poklesom o 6,8 % a v Dánsku a vo Švédsku, kde zhodne klesli o 5,8 %. Na Slovensku mierne vzrástli, konkrétne o 0,1 %.