Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne v auguste nečakane klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR

Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v auguste medzimesačne o 0,2 %. Zmiernili tak tempo poklesu, keď v júli pokles dosiahol 0,6 %.

Luxemburg 3. októbra (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v auguste nečakaný pokles. V porovnaní s vývojom v predchádzajúcom mesiaci bol síce výsledok lepší, očakával sa však návrat k rastu. Pod pokračovanie poklesu maloobchodných tržieb sa podpísali tržby z predaja potravín. Ukázali to v stredu zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v auguste medzimesačne o 0,2 %. Zmiernili tak tempo poklesu, keď v júli pokles dosiahol 0,6 %. Ekonómovia však očakávali návrat k rastu, pričom počítali s tým, že rast dosiahne 0,2 %.

Pod pokles sa podpísali tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov. Tie klesli oproti júlu o 0,3 %. Tržby z predaja nepotravinových produktov v auguste stagnovali.

Na medziročnej báze sa tržby v maloobchode eurozóny zvýšili o 1,8 %. Oproti vývoju v júli tak výrazne zrýchlili tempo rastu, keď v júli rast maloobchodných tržieb dosiahol 1 %. Rast bol aj o niečo vyšší, než očakávali analytici, ktorí počítali s jeho zrýchlením na 1,7 %.