Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne v júli nečakane klesli

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/AP

Spomedzi členských štátov EÚ klesli maloobchodné tržby v júli medzimesačne najvýraznejšie v Írsku (-5,9 %), Nemecku (-5,1 %) a Rakúsku (-3,9 %).

Luxemburg 3. septembra (TASR) - Po tom, ako v júni maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli druhý mesiac po sebe a výraznejšie, než naznačoval predbežný odhad, v júli zaznamenali nečakaný pokles. Pod júlový vývoj tržieb v maloobchode sa podpísali najmä nepotravinové produkty, klesli však aj tržby z predaja potravín. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Maloobchodné tržby v eurozóne klesli v júli medzimesačne o 2,3 % po 1,8-percentnom raste v júni. Údaje za jún boli revidované smerom nahor, keď predbežný odhad poukazoval na rast na úrovni 1,5 %. Trhy síce počítali so zhoršením vývoja, očakávali však iba spomalenie rastu na 0,1 %. Medziročne sa maloobchodné tržby v eurozóne zvýšili o 3,1 %.

Tržby z predaja nepotravinových produktov klesli o 3,5 %, pričom tržby z online obchodu sa prepadli o 7,3 %. Klesli aj tržby z predaja palív (-1,6 %) a už štvrtý mesiac po sebe zaznamenali pokles tržby z predaja potravín, nealkoholických nápojov a tabakových výrobkov. Pokles dosiahol 0,7 %.

Obrat k poklesu zaznamenali maloobchodné tržby aj v celej Európskej únii. Zatiaľ čo v júni medzimesačne vzrástli o 1,4 %, v júli klesli o 1,9 %. V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v EÚ vzrástli o 3,8 %.

Spomedzi členských štátov EÚ klesli maloobchodné tržby v júli medzimesačne najvýraznejšie v Írsku (-5,9 %), Nemecku (-5,1 %) a Rakúsku (-3,9 %). Naopak, najviac sa zvýšili v Chorvátsku (2,5 %), na Malte (2,3 %) a v Luxembursku, kde rast dosiahol 2,2 %. Na Slovensku klesli o 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa tržby v maloobchode najviac zvýšili v Bulharsku (20,2 %), Chorvátsku (12,9 %) a Litve (12,4 %). Pokles zaznamenali Luxembursko (-5,6 %), Rakúsko (-2,4 %), Nemecko (0,3 %) a Španielsko, kde sa znížili o 0,1 %. Na Slovensku maloobchodné tržby medziročne vzrástli o 1,4 %.