Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne v júni medzimesačne stagnovali

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Medziročne sa najvýraznejšie tržby v maloobchode znížili v Slovinsku (-13,4 %), Maďarsku (-12,3 %) a v Estónsku (-9,6 percenta).

Luxemburg 6. júla (TASR) - Maloobchodné tržby v eurozóne v júni oproti máju stagnovali, zatiaľ čo v medziročnom porovnaní klesli o 2,9 %. V rámci širšej Európskej únie sa maloobchodné tržby v júni znížili medzimesačne o 0,1 % a v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka boli nižšie o 0,3 %. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Z členských štátov EÚ, ktorých údaje mal Eurostat k dispozícii, najvýraznejší medzimesačný pokles tržieb v maloobchode zaznamenali Slovinsko (-5,3 %), Luxembursko (-4,5 percenta) a Poľsko -(3,7 %). Najvyššie prírastky evidovali Rumunsko (3,3 percenta), Portugalsko (3,2 percenta) a Švédsko (1,6 %).

Medziročne sa najvýraznejšie tržby v maloobchode znížili v Slovinsku (-13,4 %), Maďarsku (-12,3 %) a v Estónsku (-9,6 percenta). Naopak, najvýraznejší rast zaznamenali v Španielsku (7,3 %), na Cypre (6,1 %) a na Malte (3,3 %).

Na Slovensku tržby podľa údajov Eurostatu medzimesačne vzrástli o 0,6 % a v porovnaní s júnom 2022 klesli o 8,1 %.