Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v eurozóne v máji mierne vzrástli, v EÚ stagnovali

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy v máji zvýšil o 0,2 % v eurozóne a o 0,8 % v EÚ.

Luxemburg 6. júla (TASR) - Maloobchodný predaj v eurozóne v máji vzrástol, ale len mierne, keďže spotrebitelia v regióne, ktorý zaviedol euro, už druhý mesiac po sebe znížili výdavky na potraviny, nápoje a tabak v dôsledku prudkého nárastu cien. V celej Európskej únii (EÚ) maloobchodné tržby v máji stagnovali. TASR o tom informuje na základe predbežného odhadu, ktorý v stredu zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

Podľa štatistík sa maloobchodný predaj po očistení od sezónnych vplyvov v máji 2002 v porovnaní s aprílom zvýšil v eurozóne o 0,2 % a zostal nezmenený v EÚ.

V apríli 2022 pritom maloobchodný predaj medzimesačne klesol o 1,4 % v eurozóne a o 1,3 % v EÚ.

V medziročnom porovnaní sa index maloobchodných tržieb upravený o kalendárne vplyvy v máji zvýšil o 0,2 % v eurozóne a o 0,8 % v EÚ.

Štatistiky ďalej ukázali, že k májovému medzimesačnému nárastu maloobchodného predaja v eurozóne prispelo zvýšenie tržieb z predaja nepotravinárskych výrobkov o 1,2 %, pričom tržby z palív klesli o 0,2 % a tržby z predaja potravín, nápojov a tabaku sa znížili o 0,3 %.

Aj v EÚ sa medzimesačne zvýšili tržby z nepotravinárskych výrobkov o 1 %, zatiaľ čo predaj palív klesol o 0,4 % a predaj potravín, nápojov a tabaku o 0,6 %.

Spomedzi členských štátov, ktorých údaje za máj mal Eurostat k dispozícii, najväčší medzimesačný nárast celkového objemu maloobchodného predaja zaznamenali Cyprus (9 %), Chorvátsko (1,7 %) a Portugalsko (1,5 %). A naopak, najviac klesli tržby v Írsku (-6,5 %), Fínsku (-2,8 %) a Rakúsku (-2,2 %).

V medziročnom porovnaní sa v máji 2022 v eurozóne najviac zvýšili tržby z palív, o 5,6 %. Tržby z predaja nepotravinárskych výrobkov stúpli o 2 %, ale pri potravinách, nápojoch a tabaku klesli o 3,6 %.

V EÚ vzrástli tržby z palív v máji medziročne o 6,8 % a z nepotravinárskych výrobkov o 2 %, zatiaľ čo z potravín, nápojov a tabaku klesli o 2,6 %.

Najstrmší medziročný nárast maloobchodného predaja mali v máji Slovinsko (25 %), Poľsko (11,2 %) a Maďarsko (+11,1 %) a najväčší pokles nahlásili Rakúsko (-6,4 %), Dánsko (-5,6 %), Luxembursko a Fínsko (v oboch o -5,2 %).

Na Slovensku sa maloobchodný predaj v máji znížil medzimesačne o 0,1 % a medziročne vzrástol o 7,8 %.