Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Hongkongu klesli v apríli o vyše tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pandémia ovplyvnila výsledky najmä vo februári a v marci. Aprílový pokles bol miernejší, stále však dosahoval takmer 40 %.

Hongkong 1. júna (TASR) - Maloobchodné tržby v Hongkongu pokračovali vo výraznom poklese aj v apríli, už 15. mesiac po sebe. Pôvodný pokles v dôsledku obchodných sporov medzi Čínou a USA a neskôr nepokojov v Hongkongu proti zvyšovaniu právomocí Pekingu nad regiónom ešte zvýšila pandémia nového koronavírusu.

Pandémia ovplyvnila výsledky najmä vo februári a v marci. Aprílový pokles bol miernejší, stále však dosahoval takmer 40 %. "Epidémia sa síce zmiernila, podnikateľské prostredie pre retailový sektor však zostáva komplikované, keďže choroba COVID-19 zastavila prílev turistov," povedal hovorca vlády.

Tržby v maloobchode klesli v Hongkongu v apríli medziročne o 36 % na 24,1 miliardy hongkonských dolárov (2,79 miliardy eur). V marci pokles dosiahol 42,1 % a vo februári 44 %. Čo sa týka objemu predaja, pokles dosiahol v apríli 37,5 % po marcovom prepade o 44 % a februárovom o 46,7 %.

Ekonomika Hongkongu zaznamenala v 1. štvrťroku najväčší medziročný pokles vo svojej histórii, ktorý dosiahol 8,9 %. Najväčšie retailové združenie v regióne varovalo, že ak sa podmienky pre maloobchod nezlepšia, do konca roka môže skončiť okolo 15.000 prevádzok.

Pokles predaja zaznamenali najmä obchody s klenotmi, prémiovými hodinkami a inými luxusnými výrobkami, ktoré sú vysoko závislé od čínskych turistov. Predaj týchto produktov však aj pre spory s Pekingom a poklesu počtu turistov z pevninskej Číny klesol v apríli o takmer 77 %. V marci pokles dosiahol vyše 75 % a vo februári 78,5 %.

(1 EUR = 8,6347 HKD)