Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Japonsku v októbri vzrástli

Na snímke japonský denník Nikkei je v novinovom stánku v Jokohame. Foto: TASR/AP

V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Japonsku v sledovanom období stúpli o 1,1 % a prekonali odhady v predchádzajúcom mesiaci.

Tokio 29. novembra (TASR) - Maloobchodné tržby v Japonsku v októbri vzrástli, prvýkrát za tri mesiace, ale menej, ako ekonómovia odhadovali. Informovalo o tom v pondelok ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu.

Podľa najnovších údajov sa hodnota maloobchodných tržieb v tretej najväčšej svetovej ekonomike v októbri 2021 zvýšila medziročne o 0,9 % na 12,552 bilióna jenov (97,44 miliardy eur).

Tento výsledok však zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí predpovedali nárast tržieb v októbri o 1,1 % po ich poklese o 0,5 % v septembri, čo poukazuje len na postupný návrat súkromnej spotreby.

Japonsko uvoľnilo reštrikcie v prípade otváracích hodín reštaurácií, veľkých podujatí a hraničných kontrol, keďže počet prípadov ochorenia COVID-19 klesol a viac ako 75 % obyvateľov je plne zaočkovaných. Ale ani zrušenie obmedzení, ako sa zdá, nedokázalo podnietiť výraznejší nárast spotreby domácností.

Z údajov ministerstva ďalej vyplýva, že za októbrovým oživením maloobchodného predaja bol najmä rast predaja palív o 25,9 % po zvýšení o 16,6 % v septembri, kým tržby v obchodoch s odevmi a doplnkami klesli o 2 % a v autosalónoch o 19,5 %.

V medzimesačnom porovnaní maloobchodné tržby v Japonsku v sledovanom období stúpli o 1,1 % a prekonali odhady v predchádzajúcom mesiaci.

(1 EUR = 128,82 JPY)