Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v Kanade prekonali v decembri odhady

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Tržby v kanadskom maloobchode vzrástli v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 % po tom, ako v novembri vykázali nulový rast.

Ottawa 23. februára (TASR) - Po stagnácii v novembri zaznamenali maloobchodné tržby v Kanade v poslednom mesiaci minulého roka rast, pričom tempo rastu prekonalo očakávania. Tržby v maloobchode podporil najmä zvýšený dopyt po potravinách a nealkoholických nápojoch, vzrástli však aj tržby z predaja áut. Očakáva sa však, že na začiatku tohto roka zaznamenali pokles. Údaje kanadského štatistického úradu StatsCan zverejnila agentúra Reuters.

Tržby v kanadskom maloobchode vzrástli v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,9 % po tom, ako v novembri vykázali nulový rast. Tempo decembrového rastu prekonalo očakávania ekonómov, ktorí počítali s tým, že dosiahne 0,8 %.

Lepšie sa podľa upravených údajov štatistikov vyvíjal aj mesiac november, aj keď tržby v danom mesiaci rast nezaznamenali. Pôvodne však StatsCan uvádzal v novembri pokles maloobchodných tržieb o 0,2 %.

Naopak, predbežné údaje za január zverejnené so spresnenými údajmi za december naznačili pokles maloobchodných tržieb. StatsCan v predbežnom odhade uviedol, že tržby v kanadskom maloobchode klesli v januári medzimesačne o 0,4 %.